İş arama süreci dün olduğu gibi bugün de maddi ve manevi açıdan oldukça zor ve karmaşık bir süreç olma özelliğini sürdürüyor. İş arama sürecinin uzaması kadar, yanlış iş tercihleri de kişinin iş arama motivasyonunu düşürmekte, kendine güvenini sarsmakta. İş hayatına atılma noktasında belki de en çok planlamamız gereken süreçlerden biri iş arama kanalları. Bugün çoğu iş arayan iş ilanlarına başvuru yaptığını ama hiçbir olumlu geri dönüş alamadığından yakınıyor. Teknoloji hayatımızın her alanında kolaylık sağlarken iş arama kanallarında da internet dünyasında -sosyal iş ağları- etkisini arttırıyor.

ÇALIŞAN ARKADAŞLARINIZA DİKKAT

     Yapılan araştırmalar işverenlerin aradığı personeli ilan vermeden bulma eğilimin de olduğunu gösteriyor. Doldurulması zor olan işler olmadığı sürece işverenler iş ilanı vermezken; çoğu insanın istemediği ya da iş arayanlarda az bulunan becerileri gerektiren işlerde daha çok ilan verme eğiliminde olduklarını görüyoruz. İşverenler için daha önceden bilinen o işyerinde çalışan biri tarafından ya da başka bir bağlantı kaynağı tarafından önerilen birini işe almak daha kolay ve külfetsiz olacaktır.

Sonuç olarak diyebiliriz ki bir firmada çalışan arkadaşlarınız hem çalıştığı firmanın personel ihtiyacını daha önce bilebilir, hem de aranılan nitelikler ve kurum kültürü hakkında iş arayana doğru bilgileri sunabilir.

FİRMA ZİYARETLERİ

     En çok yapılan hatalardan biri de iş ilanı olmayan firmaların personel ihtiyaçlarının olmadığını düşünerek hiçbir temas kurulmaması. Ancak unutmayalım ki başvurduğumuz dönem itibariyle firmaların personel ihtiyacı olmayabilir ama yarın olmayacak anlamına gelmez kaldı ki firmalar personel ihtiyaçlarını zaman kaybetmeksizin karşılamak amacıyla cv havuzu oluşturmaktadır. Firma ziyaretleri yaparak firma hakkında bilgi almak, iş arayanın çalışma motivasyonunu gösterme açısından “insan kaynakları birimi” tarafından olumlu karşılanacaktır.

     KARİYER SİTELERİ

     Kariyer siteleri iş arayanların kullandığı en yoğun kanalların başında gelmektedir. Farklı sektörlerde binlerce iş ilanını bir arada bulunduğu kariyer siteleri iş ilanlarını toplu olarak görebilme açısından büyük kolaylık sağlarken, çok sayıda iş ilanı arasından adayın kendisine en uygun ilanı bulması ; adayın ne istediğine karar vermesine ve önceliklerini ortaya koymasına bağlıdır.

     Bu sitelerin iş başvuru noktasında bilgiler sunması ve ücretsiz cv doldurma modüllerinin bulunması iş arayana avantaj sağlarken, yönlendirici cv doldurma modülleri ile de cv hazırlarken yapılan hataları da en aza indirilebiliyor.

SOSYAL MEDYA-BLOGLAR

     İş arayan adayların Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya ağlarında oluşturacağı profillerinde, ilgi alanları, eğitim durumları, sertifikaları, iş deneyimleri, kazanılan başarı ve ödüllere yer vererek şirketlerin dikkatini artık kolay bir şekilde çekebiliyor.  Tabi burada şirketlerin başvuru yapan adaylar hakkında izlenim edinmek veya CV’de doldurmuş olduğu bilgileri teyit atmak amacıyla sosyal medyada adayın bilgi ve paylaşımlarını gözlemlediklerini ve değerlendirme açısından önemli bir kriter olduğunu da belirtmeliyiz

     Sosyal medya dışında kişisel blog sayfaları da; iş hayatı ile ilgili deneyimlerin paylaşıldığı, güncel konular hakkında düşüncelerin aktarıldığı bir mecra olarak şirketlerin dikkatlerini çokça çekmektedir.

İŞ ARAMA AĞI LINKED-IN

     Günümüzün yaygın iş arama ve personel bulma kanallarından birisi de LINKED-IN sosyal iş ağıdır. Profesyonel yöneticilerle iletişim kurulmasına imkan veren bu ağda, firmaların kurumsal ve sosyal çalışmaları takip edilebildiği gibi adaya kendini ifade etme şansı da sunuyor.

      İş arama sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlanması için; iş arama kanallarının doğru bir şekilde kullanılması gerekirken; günlük ve haftalık planlar yapmak, hedef şirketleri belirlemek, araştırma yapmak, takip etmek ve temas kurmak gibi önemli noktalar başarı kriterleri olacaktır.

 

 



or
or