Girişimci İnsan Kaynakları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serkan ÖZADA; Türkiye'deki işsizlik sorunu ve çözümleri konsunda bazı değerlendirmelerde bulundu. 

     Bugün ekonomilerin başarılı olup olmadığının, ekonomide işlerin iyi gidip gitmediğinin en önemli göstergelerinden  biri ülkelerin işsizlikle mücadelesi olarak görülmektedir. İşsizlik sorunu sadece ülkemizin değil, sanayileşmiş toplumların da çözmesi gereken en önemli sosyo ekonomik sorun olarak karşımıza çıkıyor. İşsizlik sorununun bukadar önemli bir gösterge olmasının ana nedeni ise sadece ekonomik bir sorun olmanın ötesinde,toplumsal ve kişisel yönleri de olan bir sorunsal olmasından kaynaklanmaktadır.

    İşsizlik en bilenen tanımıyla, iktisattaki tanımıyla piyasada geçerli cari ücret seviyesinde iş arayıp da bulunamaması hali olarak biliniyor. Yani sektörde veya meslekte geçerli ücret düzeyinde iş bulamamak olarak belirtebiliriz.İşsizlik sorununun bu denli önemli sonuçlarının olması dolayısyla her ülke kendi sosyo ekonomik koşulları altında işsizlikle mücadele etmekte daha fazla insanın istihdama katılmasını amaçlamaktadır.

   Ülkemiz açısından baktığımızda; Yüksek Planlama Kurulu'nun kabul ettiği ve 2014-2023 dönemini kapsayan Ulusal İstihdam Stratejisi'ne göre, işsizlik oranı 2023 yılı itibariyle yüzde 5 düzeylerine indirilmesi, istihdam oranı 2023 itibariyle yüzde 55 düzeylerine yükseltilmesi, tarım dışı sektörde kayıt dışı istihdam oranı 2023 yılında yüzde 15'in altına indirilmesi ve ücret karşılığı gezici ve geçici tarım işlerinde çalışan çocuk işçiliği tamamıyla ortadan kaldırılması yönünde önemli hedefler belirlemiştir. 2014 yılından bugüne baktığımızda işsizlik oranları % 10 düzeylerinde gerçekleşmesi hükümetin yeni önlem paketini  Milli İstihdam Seferberliği başlığı altında sunmasına da vesile olmuştur. ( sadece ekonomik değil psikolojik yanına da önem verilmiş)

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın çağrıları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın koordinesinde Ocak 2017 de başlatılan Milli İstihdam seferberliği ile özellikle İŞKUR ve SGK gibi kurumların hizmet  argümanlarıyla istihdamı kolaylaştırıcı eğitim/deneyim programları ve teşvik sistemi uygulamaya kondu. Tabi tüm ülkede uygulanmaya başlayan milli istihdam seferberliğinin olumlu psikolojik etkisini ve kamuoyuna yansımasında ki reklam ve tanıtım çalışmalarını da göz ardı etmemek gerekiyor. Bakanlık üst düzey heyetlerinin İstihdam Seferberliğini illerde iş arayan ve işverenlere  birebir tanıtması, il müdürlüklerinin saha çalışmaları, afiş, broşür, sosyal medya tanıtım çalışmaları kamuoyunda ki ilgiyi daha da arttırıyor.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu , "Ocakta başlattığımız çalışma hayatında milli seferberlikte yıl sonu itibariyle hedeflediğimiz 1,5 milyon istihdamda 1 milyon rakamını geçtik. Bunu 4 ayda geçtik. Artık bu anlamda hedeflediğimiz noktaları yakalamada topyekûn bir sorunumuz yok. O yüzden diyoruz ki önümüzdeki dönemde çalışma hayatında milli seferberliğin ana başlığı iş sağlığı ve güvenliğidir" demecini ise istihdam seferberliğinin sadece rakamsal hedeflerden oluşmadığını aynı zamanda kaliteli ve güvenceli istihdamı da hedeflediğini söyleyebiliriz.

 

 

                                                                

 

   Serkan ÖZADA

Girşimci İnsan Kaynakları Derneği 

Yönetim Kurulu Başkanı



or
or