Doğru meslek seçiminin insan yaşamı üzerinde ki etkileri her geçen gün önem kazanmaktadır. Günümüzde mutlu insan mutlu çalışan yaratmak için denenen sayısız metot var. Mutlu çalışanın temel kaynağı kendi paradigması ile örtüşen bir meslek seçimidir.Meslek seçimi bireyin yaşam biçimini seçmesi demektir. Yaşam biçimini seçmek nasıl yaşam istediğinizi belirleyebilmenizdir. Kişinin kendini keşfi ile başlayan bu yolculukta, kişi nerede ve nasıl biri olacağının farkında olmalı. Hangimiz ne kadar farkındayız kendimizin. Bugün kendimizi nasıl tanımlıyoruz.

    Meslek seçimi öncesi kişinin kendini tanıması, değerleri ile bir hedef belirmesi doğru meslek seçimi ile beraber mutlu yaşamın anahtarı olacaktır.

    Meslek seçmenin en önemli noktası, bireydeki özelliklerle mesleğin gerektirdiği özelliklerin uyuşmasıdır. Mesleğe karar vermeden önce kendinizin hangi özelliklere sahip olduğunu nesnel olarak bilmelisiniz. Daha sonra da meslek hakkında doğru bilgi edinmelisiniz.

Doğru meslek seçiminde neler bilinmeli:     

Değerler:
   
Değerlerinizle paralel olarak yaptığınız seçimler istediğiniz noktaya varmanızı sağlayacaktır.  Seçeceğiniz meslekle ilgili değerlerinizin örtüşmesi engelleri ortadan kaldıracaktır. Aynı zamanda hedef belirlemenizi ve hedefe ulaşmanızı destek olacaktır. İş hayatında mutlu ve daha başarılı olmada itici gücü teşkil eder.

Beklentiler:    
Kendimizden ve hayatımızdan neler bekliyoruz. Hayatımızda ne olursa ve ne ile karşılaşırsak mutlu oluruz. Beklentileri belirlemeden iyi sonuç beklemek tamamen hayatımızı şansa bırakmaktır. Nedeni bilen nasılını kolay bulur.

      

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

     Kişisel Özellikler:

     Kişinin meslek seçimini ve gelecek planlarını doğru bir şekilde yapabilmesi için gerekli olan en önemli unsur, kişinin kendisiyle ilgili farkındalık düzeyidir. Kişinin zayıf ve güçlü yönlerini bilmesi hangi mesleğe uygun olduğunu desteklerken, geliştirilebilir özelliklerinin farkında olması  onu başarıya taşır. Kişi kendi farkındalığını tamamladıktan sonra meslek özellikleri ile uyuma bakılmalı. Çünkü her meslek belirli psikolojik özellik gerektirir.  Hukuk seçecek bir kişinin, muhakeme gücünün ve mantıklı düşünebilme yeteneğine sahip olması gerekir. Yönetici olmayı düşünen biri ise, iletişimi iyi, sabırlı, idealist, ikna gücü gibi özelliklerinin olması gerekir.

      İlgi Alanı:

     İlgi alanları kişilerin kendilerine zaman ayırarak ve keyif aldıkları anlardır. İlgi alanını keşfeden buna zaman ayıran kişiler kendilerini daha mutlu hissederler. Kişi kendine değer vererek kararlar alır. İlgi alanına uygun meslek seçimi, kişinin işini severek yapmasında büyük rol oynar. Üniversite seçimini yapıp meslek seçilen iş ortamında başarı beklemek hayal olabilir. İlgi alanlarına göre seçilen meslek, mesleğe göre seçilen bir üniversite başarılı olmak için doğru yol haritası. Kişi, sahip olduğu meslek aracılığıyla kendisini ifade edebildiğinde, üretken olabildiğinde, yaptığı işi anlamlı ve kendisine uygun bir tercih olarak gördüğünde, iş yaşamında başarı elde edebilir ve yükselebilir, hayattan zevk alabilir ve huzurlu, mutlu bir yaşam sürdürebilir. Tersi durumda ise, kişinin iş yaşamında isteksizlik, motivasyon düşüklüğü, tükenmişlik gibi olumsuz hisler ve durumlarla karşılaşması olasıdır.



or
or