1- SANAYİ SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELERDİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ ?
Sanayi sektörü özellikle son dönemlerde düşük tasarruf ve yatırım oranları, kadınların iş gücüne katılımının düşüklüğü, eğitim seviyesinin ve kalitesinin düşüklüğü ile araştırma-geliştirme bütçelerinin azlığı gibi sebelerden dolayı uluslararası standartlara erişmede zorluk yaşamaktadır. İlerleyen teknoloji ile ; Türkiye'nin coğrafi konumu Genç̧ insan gücü̈ kaynağı Girişimcilik kapasitesinin varlığı Gelişmiş̧ sanayi altyapısı ve sanayi üretiminin çeşitliliği mevcuttaki KOBİ sayısı gibi güçlü yanlarının ülkenin ‘siyasal’ durumunun karışıklığı nedeniyle geri planda kalması sebebiyle görülememektedir.
2- SEÇİL KAUÇUK MARKASINI KURUMSAL OLARAK TANIYABİLİR MİYİZ ?
1983 yılında kurulan Seçil Kauçuk, kalitesini ulusal ve uluslararası geçerlilikte kalite belgeleriyle kanıtlamıştır ve dünya çapında akredite olan kalite kuruluşlarıyla iş birliğini sürdürmektedir.Sadece geniş üretim kapasitesiyle değil, pazarlama alanında “doğru yer, doğru fiyat, doğru miktar, doğru zaman” ilkeleri üzerine kurduğu lojistik yapılanmasının gücüyle de dünya pazarlarına ulaşan Seçil Kauçuk’ un, Almanya başta olmak üzere, 12 farklı ülkede şube ve distribütörlükleri bulunmakta ve 40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.
Yaklaşık 40 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 70.000 metrekare alan üzerinde faaliyet gösteren Seçil Kauçuk, tasarım ve modellemeden paketlemeye kadar gerekli tüm üretim proseslerini kendi bünyesinde gerçekleştirmektedir. Şok tünelli mikrodalga, tuz banyosu, EPDM, TPV ve silikon hatlarında, farklı kapasitelerdeki ekstrüderler kullanarak, başta co-ekstrüzyon olmak üzere değişik özelliklerde profiller üreten Seçil, pres ve enjeksiyon presleriyle de sektörel kauçuk parçalar sunmakta ve ekstrüzyon ürünlerin de enjeksiyon işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Seçil Kauçuk, gerek karışım tesislerinde hazırladığı değişik formülasyondaki hamurlar ve gerekse son ürün bazında, sektörlerin ihtiyaç duyduğu kalite kontrol analizlerini de yine bünyesinde barındırdığı gelişmiş teknolojik cihazlara sahip laboratuvarında gerçekleştirmektedir.
Faaliyet gösterdiği alanlar
Otomotiv, beyaz eşya, inşaat ve altyapı sektörü başta olmak üzere, Türkiye ve birçok ülkeye sektörel kauçuk ürünler sunmaktadır.
Mevcut Yönetim Kurulu Başkanı
Orhan Koç
Ülke düzeyindeki firma
Belçika Almanya Belarus Polonya İsveç gibi bir çok ülkede bölge müdürlükleri bulunmaktadır. Ayrıca İstanbul’ da Marmara/ İç Anadolu Bölge Koordinatörlüğü bulunmaktadır.
Toplam İstihdam Sayısı (Ortalama)
608
3- SEÇİL KAUÇUK MARKASI “İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE” ÖNEM VERİYOR MU ?
Profesyonel seçme ve yerleştirme
Seçil Kauçuğun şartları izin verdiği oranda ve olanakları dahilinde, personeline uzun süreli istihdam olanağı sağlamayı hedeflemiştir. Seçil’in ve çalışanlarının başarısı çalışanlarının değişen tüm koşullara uyum sağlayabilme yeteneğine ve kendini geliştirebilmesine bağlıdır.
İnsan Kaynakları Müdürlüğü yürüttüğü işe alma çalışmaları için, işin niteliğine göre, hangi kaynak veya kaynakların kullanılacağını belirler.
Aday ihtiyacı oluştuğu zaman öncelikle kurum içindeki kadrolar değerlendirilir. Yeterli ve uygun aday seçimini sağlamak amacıyla aday tespiti için, önceden firmaya gelerek doldurulan başvuru formları, internet gibi alternatifler İK tarafından kullanılabilir. Uygun bulunan özgeçmiş sahipleri İK tarafından sözlü veya yazılı yollarla mülakatlar için davet edilir. İnsan Kaynakları ve Bölüm Yöneticisi görüşmeler sonunda toplantı yaparak adayın işe uygun olup olmadığına karar verir ve sonuç olumlu ise İK tarafından referans araştırması yapılmasına karar verilir. İnsan Kaynakları Müdürlüğü olumsuz olan adaylara gerekçelerini telefon görüşmesi veya yazılı olarak bildirir. İşe alınmasına karar verilen adaya, İnsan kaynakları müdürlüğü tarafından iş teklifi yapılır. İş teklifi; ücret, işin genel ve özel şartlarını içerir. İş teklifini kabul eden adayların işe başlama tarihi ve ücretleri personel ve özlük görevinden sorumlu personele bildirilir. Adaya İK tarafından, hazırlanması gereken evrakların yazılı olduğu İşe Giriş Evrak Listesi verilir.
İşe başlamadan asgari 1 gün önce belgelerini tamamlayarak gelen adayın evrakları kontrol edildikten sonra özlük işlemlerini yapmak ve personel sicil dosyasında muhafaza edilmek üzere teslim alınır ve işe başlayacağı gün SGK’sının başlatılması için gerekli işlemler yapılır.
İK, işe yeni başlayan her kişinin adı soyadı, görev unvanı ve bölümü ve başlangıç yaptığı tarihin yer aldığı bilgiyi oryantasyon programının da yer aldığı bir e-mail yoluyla şirket geneline duyurur.
Çalışanların kariyer basamakları açık
İnsan Kaynakları Müdürü her pozisyon için, kilit pozisyon için gerekli tüm yeterlilikleri, bunların düzeylerini, tüm profesyonel bilgi alanlarını ve düzeylerini listeleyerek, çalışan için bir Kariyer haritası hazırlar. Firmamızda son üç yıla ait performans değerlendirme sonuçları , Öğrenim ve Sertifikalar, Profesyonel bilgi ve Yeterlilikler kişinin kariyer hedeflerine ulaşabilmesi için önemli kriterlerdir.
Örnek Motivasyon uygulamaları
Departmanlar arası Futbol turnuvası,
Yılbaşı yemeği,
Bayramlaşma törenleri,
Langırt -Tavla maçları,
Bölge gezileri,
Piknik, Bahar Şenliği, Deniz gezileri
Doğum Günü Kutlamaları
4- MERSİN ÖZELİNE GELİRSEK ORTALAMA İSTİHDAM SAYINIZ, “CİNSİYET VE YAŞ GRUPLARINA GÖRE DEĞERLENDİRİR MİSİNİZ” ?
Çalışan erkek istihdam oranımız % 91
Çalışan kadın istihdam oranımız satısı %9
5- SANAYİ SEKTÖRÜNÜN GENEL OLARAK İHTİYAÇ DUYDUĞU ÇALIŞAN PROFİLİNİ BİZİMLE PAYLAŞIR MISINIZ ?
Teknik ressam, mekanik bakım onarım çalışanları, kalifiye laboratuvar analisti, kalıp ustası gibi mavi yaka adayları
Beyaz yaka kadrolarında da İngilizce harici 2.yabancı dil bilen kalifiye adaylar
6- SEÇİL KAUÇUK EN ÇOK HANGİ MESLEKİ GRUPLARDA İSTİHDAM GERÇEKLEŞTİRİYOR ?
Teknik ressam, mekanik bakım onarım çalışanları, kalifiye laboratuvar analisti, kalıp ustası gibi mavi yaka adayları
Beyaz yaka kadrolarında da İngilizce harici 2.yabancı dil bilen kalifiye adaylar
7- SEÇİL KAUÇUK MARKASININ GENEL İŞE ALIM KRİTERLERİ NELERDİR ?
Genellikle idari kadrolar için pozisyonlar için üniversite mezunu, alanında en az 2 yıl deneyim sahibi ingilizce bilen, askerliğini yapmış adaylar
İşçi kadroları için askerliğini yapmış olması, ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilecek durumda olan; teknik mavi yaka kadroları için endüstri meslek lisesi ya da Meslek Yüksek Okulu mezunu alanında deneyimli olan adaylar.
Burada örnekle de anlatım yapabilirsiniz.
8- ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ve YENİ MEZUNLARIN SEÇİL KAUÇUK'TA ÇALIŞMA FIRSATI VAR MI ?
Üniversitelerin son sınıf öğrencilerinin bitirme dönemlerinde 6 aylık bir proje kapsamında bir programa dahil ediyoruz. İçlerinden öğrenimlerini bitirip mezun olan ve performans olarak da istenilen düzeyde olanları kadromuza dahil edip istihdamlarını sağlıyoruz.
9- İSTİHDAMINIZI ARTTIRDIĞINIZ BELLİ DÖNEMLER VAR MI ?
Yaz dönemi üretim arttığı için dönemsel işe alımlar ya da iş kur aracılığıyla işbaşı eğitim programlarını başlatıyoruz.
10- SEÇİL KAUÇUK TA ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN KİŞİLERİN YÖNETİCİ OLMA ŞANSI VAR MI?
Çalışanların gelecekteki kariyer çizgilerindeki belirsizlikleri netleştirmek; Gelişme potansiyeli olan çalışanlara, çeşitli eğitimler vererek daha fazla sorumluluk almalarına yardımcı olmak; Kariyerinde durgunluk yaşayan çalışanları motive etmek ve yeni hedefler belirleyerek kariyerlerine yeni bir yön vermelerini sağlamaktır amacıyla bir kariyer haritası uygulamamız mevcuttur.
11- SEÇİL KAUÇUK PERSONEL ALIMLARI HANGİ KANALLARI KULLANIYOR ? SEÇİL KAUÇUK ÇALIŞMAK İSTEYENLER İLANLARINIZI NEREDEN TAKİP EDEBİLİR ?
İnternete verilecek ilanlar
İş ve İşçi bulma kurumu
Üniversite ve meslek okulları
Firmanın web sitesi üzerinden başvurular
Bireysel başvurular
İstihdam fuarları
Kurumlar arası mail ortamında
12- FİRMANIZIN STAJER POLİTİKASI HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ ?
Eylül ve haziran aylarında yılda iki dönem olmak üzere Stajyerler stajlarına başlıyor.Yıl bazında ortalama 85 stajyer alımımız oluyor.
11–GRİŞİMCİ İNSAN KAYNAKLARI GRUBUMUZA YENİ ÜYE OLDUNUZ, BU KONUDA FİKİRLERİNİZİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ ?
Bölgesel olarak firmaların bir araya getirerek bütünlüğün sağlanması , güncel uygulamalar ve bilgi paylaşımın firmalar arasında yaygınlaşmasına olanak sağlaması , network olarak farklı farklı kişilere ulaşma imkanı sağlaması, bunların yanı sıra sosyal-toplumsal sorumluluk konusunda duyarlı olan bir topluluktur.
13- SON OLARAK İŞ ARAYANLARA NELER ÖNERİRSİNİZ ?
Kendinizi öncelikle iyi tanıyın . Beceri ve yetkinliklerinizi iyi analiz edin. Özel yeteneklerini ve ilgi alanlarını bilmeyen, kariyer yolunu belirlemeyen adaylar mülakat odasından daha ileriye gidemezler. Kesinlikle ne yapmak istediğinizi bilin . Firmaya girdiğiniz andan itibaren aslında mülakat bir nevi başlamış oluyor. Kapıda duran güvenlik personeline, danışmada bulunan santral görevlisine kadar iletişim kurduğunuz herkesle mülakata bir nevi başlamış oluyorsunuz. Birçok şirket, adayın mülakattan önceki tavırlarını da dikkatle inceler. Mülakata katılacak olanlar o şirketle ilgili mutlaka temel bir ön araştırma yapmalıdır: Şirketle ilgili araştırma yaparken bilgilerin güncel ve kesinlikle yanlışsız olmasına dikkat edin. Bunun yanı sıra aklınızda firma ile ilgili olan soruları sormaktan çekinmeyin. Mülakatın başından sonuna kadar dürüst olun.Başarısız adaylar kesinlikle vazgeçmemeli . İşe alınmayan adaylar için mutlaka ikinci bir kapı daha vardır. Kendinize "İşi neden alamadım?" diye sormayın, "Daha iyisini niye yapamadım?" diye sorun.
ÇİĞDEM AKAN
ŞEÇİL KAUÇUK İK UZMANI