Günümüzde haberlerde, dergilerde ve sosyal medyada yurtdışında kariyer yapmış birçok başarı hikayesini görmekteyiz. Birçok insanın çok zor olarak gördüğü yurtdışında kariyer yapmak düşünüldüğü kadar zor olmadığını bu yazımızda sizlerle paylaşacağız. Hepimizin aklına ilk gelen soru ''Yurtdışında kariyer için hangi yollar izlenmeli ?'' olmaktadır. Bu sorunun ve benzer soruların cevaplarını bu yazımızda bulacaksınız.

     Günümüz iş piyasasında gün geçtikçe belli kriterlerde insan gereksinimi artmış ve Avrupa buna ihtiyaç duymaya başlamıştır. Hemen hemen her alanda bir başarı hikayesi duymakta ve başarıların art arda geldiğini gözlemlemekteyiz. Bunun gerçekleşmesi için herkesten kendi alanlarında uzman olmaları ve deneyimlerinin yeterli düzeyde olmasıdır Firmalar kişileri seçerken dikkat ettikleri bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

 

1. Dil bilmekte üst düzey yeterlilik,

2. Sosyal beceriler,

3. Yeni iş kültürüne ve iş ortamına uyum sağlayabilme,

4. İletişim yeteneği ,

5. Problem çözme ve karar verme,

6. Kişisel beceriler; uyum, esneklik, yenilikçilik gibi alt başlıklara dikkat etmektedirler.

 

                                                                

 

     Bu bağlamda, eksik yanlarınızın neler olduğunu öğrenmek ve bunları gidermeye başlamak yapılması gereken ilk iştir; çünkü ister kariyerinizin ortasında bir çalışan, ister yeni mezun olun, her zaman yurtdışında kariyer yapma şansınız vardır. Önemli olan başvurduğunuz firmaların, uluslararası çalışanlardan bekledikleri niteliklere sahip olmanızdır. Bir kariyer danışmanı ya da yurtdışında eğitim almış ve bu konuda bilgisi olan bir tanıdığınızla görüşme ayarlayın. Eğitim almanız gereken konular ve hedefinize ulaşmak için yapmanız gerekenler hakkında en doğru bilgiye sahibi olma yolu budur.

     Öncelikle kendi ülkenizde başarılı olmanız gerektiğini unutmayın. Uluslararası bir firmada çalışabilmek için en güvenli yöntem, oraya gitmeden önce kendi ülkenizde kariyer yapmış olmak ve yeterli deneyime sahip olmaktır. Eğer kariyerinizi oluşturmaya yeni başlamışsanız, kendi alanınızda deneyiminiz yeterli düzeyde değildir. Bu eksikliğinizi gidermek için yurtdışında geçerliliği olan ve çalışmayı hedeflediğiniz firmalar tarafından tanınan firmalarda ya da yurtdışında çalışmayı istediğiniz firmanın ülkemizdeki şubesinde staj yapmayı deneyin. O firmalardan alacağınız staj belgelerinin ve referans mektuplarının, yurtdışında çalışmak istediğiniz firmaya iş başvurusu yaptığınızda size büyük yardımı dokunacaktır.

     Yurtdışındaki staj imkanlarını araştırın. Bu tip konularda size yardımcı olabilecek danışman kuruluşlar sayesinde yurtdışında staj olanağı bulmanız çok da zor olmayacaktır. 

     Dil faktörü önemli bir yer kaplamaktadır. Bir firmayla görüşmeye gitmeden önce , size sorulabilecek muhtemel sorulara çalışmalı ve kendinizi o ülkenin dilinde yeterince ifade edip edemediğinizi ölçmeyi denemelisiniz. Dünyanın konuştuğu ortak dil İngilizce olduğu, hangi ülkede iş başvurusu veya mülakat yaparsanız yapın öncelikle İngilizce konusunda yeterli olmanızı bekleyeceklerdir. Eğer yeterli düzeyde yabancı diliniz yoksa öncelikle bu eksiğinizi gidermek için yurtdışında bir okulda dil eğitimi almalı ve açığınızı kapatmalısınız. Sonuç itibarıyla mülakat hangi şartlar altında yapılırsa yapılsın, esas olan karşı tarafın, sizin boş pozisyon için en uygun aday olduğunuza ikna olmasıdır. Bunu da yeteneklerinizden, başarılarınızdan ve sahip olduğunuz eğitimin size sunduklarından bahsederek yapabilirsiniz. Bütün bunlara ek olarak firma hakkında bilgi edinmeyi ve yeri geldiğinde sorular sormayı da ihmal etmemeniz gerekmektedir.

     Stajın yanı sıra uzmanlaşmak istediğiniz konularda, çalışmak istediğiniz ülkede katılacağınız sertifika programları, sizin için yeni bir şans olabilir. Gitmek istediğiniz ülkenin üniversitelerinin web-sitelerinden kendinize uygun sertifika programları arayabilirsiniz. Teori ile pratiği birleştiren ve akademik bir kariyerden çok, iş öğrenmeye yönelik olan bu programlar, hem sizi alanınız hakkında daha geniş bilgi sahibi yapar, hem de okulun belirleyeceği bir firmada yapacağınız zorunlu staj sayesinde kendinize bir fırsat yaratmış olursunuz. Sertifika/staj sonunda yurtdışındaki hedeflerinize ulaşamamış olsanız bile, ülkenize önemli iş deneyimleri ve son derece gelişmiş bir özgeçmiş ile dönme şansına sahip olursunuz.

     Eğer istediğim iş deneyimi diyorsanız, size uygun olan olası işleri, bu işlere başlayabileceğiniz firmaları, hangi ülkelerin sizin için avantajlı olacağını inceden inceye araştırmanız gerekecektir. Ayrıca başvurmayı planladığınız işler için aranan özel yeteneklere ve iş deneyimine sahip olduğunuzdan da emin olmalısınız. Bir önemli nokta da, yurtdışında yakaladığınız iş imkanının size o ülke vatandaşlığı, ülkede oturma izni gibi özel ayrıcalıkları ne şekilde sağlayacağıdır. Çağımız bilgi çağıysa ve bilgiye internet kanalıyla çok rahat ulaşabiliyorsanız, bu kolaylığı yurtdışı hedefleriniz konusunda bilgilenmek amaçlı da kullanmalısınız.

     Yurtdışında kariyer yapmak için diğer bir yöntem Üniversite mezuniyetinizden sonra Yurtdışında yüksek lisans programlarına katılmaktır. Alacağınız master diploması sizin yurtdışında çok daha nitelikli işlerde çalışmanıza olanak sağlayacaktır.



or
or