En son ne zaman kendi hayatınızı mercek altına aldınız?
Yaşamınızın tümünü kapsayan bir check-up yaptınız mı hiç?
Bilindiği üzere, hayatının her anında, her bireyin varlık gösterme ve var olma çabası, insan doğasının en belirgin özelliğidir.. Her insan başarmak ister.. Herkes kazanmak ister.. Hiçbir şey yapmaması halinde bile, yine de başarıya ve belirli bir kazanıma sahip olma beklentisindedir “insan” dediğin.. Hatta en hatalı ve en yanlış anlarında bile, yine de "başarma" ve "kazanma" beklentisi içindedir..
Ama işte, kuantum (mikro dünya) biliminin de ifade ettiği gibi, "hayatta boşluk yoktur!"..
Bizim, uzay boşluğu dediğimiz alan bile, tam olarak hala tanımı yapılamayan “karanlık madde” ve birbirinden farklı gazlardan muhteva bir oluşumdur.. Dolayısıyla, boşluğun kendisi bile aslında "dolu"dur.. Kısacası değerli dostlar, nasıl ki evren de boşluk yoktur, insan yaşamında da herhangi bir boşluğa yer yoktur..
ZİHİN TARLADIR, DÜŞÜNCELER İSE TOHUM!
Sen, "zihin" denilen tarlana hasat etmeyi amaçladığın ürünlerin tohumunu ekmezsen, orada kesinlikle arzulamadığın, hesaplayamadığın ve hasadını yapmayı düşünmediğin ürünlerin (yaban otları v.s. gibi) boy verdiğini ve yeşerdiğini göreceksin.. Çünkü hayat, boşluğu barındırmaz.. Dolayısıyla, sen kendi yaşamını biçimlendirme gayretinde olmazsan, yaşam seni kendi akışı içerisinde biçimlendirecektir, yine kendine has üslubu ve kendi enstrümanlarıyla.. O yüzden, yaşamımızda gerçekten de "başarı, mutluluk, sağlık, kazanç" gibi kavramların var olmasını istiyorsak, bu doğrultuda yapmamız gerekenleri yapmamız gerek! Bunun istisnası yoktur.. Şu unutulmamalıdır ki, aşkınlık mertebesine erişmiş üstat Mevlananın söylediği gibi; “Bu hayatta arpa eken arpa biçer, buğday eken buğday biçer.. Sen hiç, arpa ekipte buğday biçeni gördün mü?”..
Hal böyleyken, profesyonel bir koç olarak, (danışanlarıma da uyguladığım) aşağıdaki "öz gözlem" çalışmasını, size ve yaşamınıza ışık tutacağı inancıyla ve ekstra değer katacağı bilinciyle, şu 10 maddelik "yaşamsal değerler"e dair, kendi varlığınızın tahlilini yapacağınız koçluk sorularını sizlerle paylaşmak istedim..
Bunları yaşamınıza samimiyetle ve kararlılıkla uyarlamanız halinde, hayatınızdaki değişimlere siz bile şaşıracaksınız.. Unutmayın, kendinize sorduğunuz sorularınızın “doğruluğu” nispetinde bulduğunuz cevaplar, size yol gösteren “yön ve işaret levhaları” gibi olacaktır..
TAM OLARAK NE İSTİYORSUNUZ?
İşte size, hayatınıza ışık tutacak olan ve varlığınızın tanımını daha net yapmanıza yardımcı olacak ve kendi anlamlarınızı bulabileceğiniz stratejik koçluk soruları..
1. Kendinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz? Gerçekte siz kimsiniz?
2. Şu anki durumunuz, konumunuz nedir?
3. Tam olarak ne istiyorsunuz?
4. Bunu/bunları niçin istiyorsunuz?
5. Bunlar gerçekleşirse ne olacak?
6. Gerçekleşmezse ne olacak?
7. İstediğiniz şeylerin, gerçekten istediğiniz şeyler olduğundan emin misiniz?
8. Hedefleriniz için neleri yapmaya hazırsınız?
9. Hedeflerinize ulaşabilmeniz için, hayatınızdan neleri/kimleri çıkarmanız gerekecek ve bunları yaşamınızdan uzaklaştırabilmeniz için neler yapmalısınız?
10. Günlük yaşamınız (bugününüz), amacınıza (yarınınıza/geleceğinize) ne kadar hizmet ediyor?
Bunlar size yol gösterecek ve sizin kendinize bir "öz gözlem" yapmanızı sağlayacak çok ama çok güçlü koçluk sorularımızdan bazılarıdır.. Zira bunlar, yaşam koçluğu çalışmasının vazgeçilmez bir merhalesi ve güçlü bir uygulamasıdır..
Hayatınızın hakkını vermeniz dileğiyle..
Serdar YEŞİLYURT
Kişisel Gelişim Uzmanı, Profesyonel Koç & Yazar
www.serdaryesilyurt.com