İşsizlik oranının yüksekliği, hem yeni mezunlar için hem de diğer iş arayanlar için iş bulma sürecinin önünde önemli bir engel oluşturmaktadır. Ülkemizde 2017 genel işsizlik oranına baktığımızda % 10,9, 15-24 yaş aralığındaki genç işsizlik oranı ise % 20,8 olarak açıklandı. (TUİK) Bunun anlamı aslında 15-24 yaş aralığında ki gençler genel iş arayanlara nazaran 2 kat daha fazla işsizliğe maruz kalıyor. Üstelik bu durum sadece bizim ülkemizin değil birçok gelişmiş ülkenin de ortak sorunu. Diğer yandan ülkemizde eğitim ve istihdam arasında ki ilişkinin istenilen düzeyde olmaması sorunu gençlerin iş hayatına giriş sürecini geciktirmekle kalmıyor aynı zamanda iş hayatına adım atabilmek için yeniden bir eğitim sürecinden (sertifikasyon programları) geçilmesi zorunluluğunu da doğuruyor. Devletler gençlerin iş hayatında daha çok yer alması konusunda birçok teşvik modelini hayata geçirirken, iş arayanların da iş arama sürecini ciddiye alması ve “iş arama sürecini de bir iş olarak görmesi” gerekiyor.
İş Bulmak yerine Doğru işi Bulmak önemli
Düzenli bir gelire sahip olmak, ekonomik özgürlüğe kavuşmak, statü elde etmek, saygınlık kazanmak, kendimizi gerçekleştirmek… gibi birçok nedenle çalışıyoruz. İş hayatında mutlu olmanın yolu bir iş bulmaktan değil doğru işi bulmaktan geçiyor. Adayın eğitimine, yeteneklerine, bilgisine cevap veren gelecek hayallerine uyum gösteren firmalarda çalışmasının kariyer yolculuğuna daha büyük katkı sağladığını söyleyebiliriz. Aday- firma ilişkisinin düşük olduğu bir süreç adayı yeniden iş arama sürecine iteceği gibi motivasyonunu da düşürecektir. Yani hangi mesleğe uygun olduğumuz sorusunun yanında o mesleği hangi firmada icra edeceğimiz de çok önemli.
Aktif Olmak
İş arayan adayın iş hayatına girme sürecine katkı sağlayan diğer önemli unsur aktif olması: hiçbir firma hiçbir adayın evine giderek durduk yere iş teklif etmez. Aday iş arama kanallarını doğru bir şekilde kullanmak zorunda. Özellikle işe girmesine yardımcı olacak kişilerle tanışmasına vesile olacak organizasyonlar adaya büyük avantaj sağlayacaktır. Tabi burada unutulmaması gereken unsur iş bulmaya yardımcı olacak en önemli iş arama kanalının halen eş dost aracılığı olduğu gerçeğidir. Bu nedenle iş başvurusuna destek olan iş ve kariyer fuarları, sektör fuarları, insan kaynakları zirveleri… hem firmaları tanıma, hem firmaların insan kaynakları yetkilisi ile tanışma hem de açık pozisyonun gerektirdiği nitelikleri birinci ağızdan öğrenmek büyük avantaj sağlayacaktır. Bu tür organizasyonlarda tanıştığınız firma insan kaynakları yetkilisinin ilerde mülakat yapacağınız kişi olabiledceği gerçeğini de unutmamak gerekir.
Elde CV kapı kapı dolaşma dönemi sona erdi
Teknoloji birçok noktada hayatımızı kolaylaştırıyor…tabi iş arama sürecinin de bundan etkilenmemesi mümkün değil. Manuel olan her şey dijitale aktarılırken kapı kapı dolaşarak cv bırakmanın modası da geride kaldı. Birçok kariyer sitesi, sosyal medya grupları kısacası internet; iş arayanların doğru bir şekilde cv oluşturmasına, daha çok iş ilanını görmeye, daha çok iş ilanına başvurmaya ve firmalara daha kolay bir şekilde ulaşılmasına imkan veriyor. İnternet kullanım sürecimizi planlarken sosyal medyanın yanına iş arama sürecini destekleyecek araştırmalara da kayda değer bir zaman ayırmalıyız.
İş arama Sürecine Destek “İŞKUR”
Son dönemlerde İŞKUR’da iş ve meslek danışmanlığı faaliyetlerine önem verilmesiyle birlikte kuruma kayıt olmak, iş arama sürecinde danışmanlık hizmeti almak, firmaların iş ilanlarını takip etmek, iş arayanların özellikle de dezavantajlı grupların iş hayatına katılması noktasında birçok teşvik ve projeden haberdar olmak artık çok kolay. Türkiye İş Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre 2017 yılında 1 milyon 57 bin kişi kurum aracılığı ile işe yerleştiği düşünüldüğünde neden İŞKUR’a neden uğramanız gerektiğini de anlamış olacağız.
Mülakatı Fırsata Çevirmek
Eğitim hayatımızdan hemen sonra birçok iş başvurusunun olumsuz sonuçlandığını görüyoruz. Mülakat süreci özellikle iş arayanlar tarafından stresli bir süreç olarak görülüyor. Mülakatlarda başarısızlık arttıkça adayın kendine güveni ve motivasyonu da düşüyor. Mülakat sürecini fırsata çevirmenin yollarından biri de olumsuz sonuçlanan mülakatların neden olumsuz sonuçlandığı konusuna odaklanarak eksikliklerin tamamlanmasını sağlamak. Mülakat sürecinde vasıflarımızı olduğundan daha düşük göstermek kadar vasıflarımızı olduğundan daha yüksek göstermek de adayın dezavantajına olacaktır. Firma hakkında önceden bilgi sahibi olmanın yanında mülakat yapacağımız kişiyi de öğrenmemiz avantaj sağlayacaktır.
İlk Adım Önemli
Adaylar özellikle ilk iş görüşmelerinde beklentilerini yüksek tutarlar. Tabiki eğitim hayatından sonra gönül ister ki herkes beklentilerine uygun maaş, sosyal haklar, şirket içi eğitim ve kariyer fırsatları yakalasın. Ama fiili hayatta görüyoruz ki çoğu zaman bu imkanlara ilk iş tecrübemizde sahip olamıyoruz. Burada önemli olan nokta ilk işimizi eğitimimizin bir parçası olarak görmek gerekliliği; belki de burun kıvırdığımız, maaşını beğenmediğimiz o iş bizim için başarılarla dolu kariyer yolculuğunun ilk durağı olabilir.