2019 Mart Dönemi genel iş gücü istatistiklerine baktığımızda İstihdam edilenlerin %17,3'ü tarım, %19,7'si sanayi, %5,5'i inşaat, %57,4'ü ise hizmet sektöründe yer aldı. İşsizlik Oranı, geçen senenin aynı dönemine göre 4 puanlık artışla % 14,1 olarak açıklanırken, 15-24 yaş aralığını kapsayan Genç İşsizlik Oranı geçen seneni aynı dönemine göre 7,5 puan artarak % 25,2 olarak açıklandı. Kadınların istihdama katılım oranı ise %34,4 olarak yukarıya bir ivme gösterse de Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan bir rapor, üye ülkelerde kadınların iş gücüne katılım oranının en düşük olduğu ülkenin Türkiye olduğunu ortaya koydu.

İŞGÜCÜNE DAHİL OLMAYANLAR KİMLER ?

2019 Mart Döneminde Türkiye’de 32 milyon 332 bin işgücü varken, 28 milyon 838 bin kişi ise işgücüne dahil değil. Peki kim bu İşgücüne dahil olmayanlar; İş aramayıp çalışmaya hazır olanlar, Ev işleriyle meşgul olan kadınlar, Eğitim ve Öğretimde olanlar, Mevsimlik İşçiler, Emekliler, Çalışamaz halde olanlar

İşsizlik kadar işsizliğin içerisinde yer alan kırımlar da önemli. Bugün sadece bizim değil dünyanın en büyük sorunlarından biri 15-24 yaş aralığındaki gençlerin durumu: genç işsizlik oranı %25,2 olarak açıklanırken Çalışmayan, örgün ve yaygın eğitiminde olmayan gençlerin oranı %24'lerde ( Ne İstihdamda Ne Eğitimde)

GENÇ İŞSİZLİK SORUNU ORTAYA ÇIKMADAN ÇÖZÜLMELİ

Dünya geneline baktığımızda genç işsizlik oranı görece diğer ülkelere nazaran Güney Kore ve Almanya Modeli incelendiğinde “ İşyerinde öğrenme odaklı mesleki eğitim, iş ve mesleğe yönelim konusunda danışmanlık süreci” ortak noktaları olduğu kaynaklarda vurgulanmaktadır.

Genç İşsizlik sorununun azaltılması noktasında teşvik modelleri yararlı görülse de “iş hayatını da içine alan bir eğitim modeli ve her aşamada danışmanlık süreci” noktasında kurumsallaşma sağlandığı taktirde; genç işsizlik sorunu daha ortaya çıkmadan önleyici bir çözüm sunacaktır. Sorun ortaya çıktıktan sonra alınan ekonomik teşvik paketleri uzun vadede soruna tam anlamıyla ilaç olmayacaktır.

Bunun yanında işsizlik sorunu kadar kişinin ilgi ve yeteneklerine uygun olmayan alanlarda çalışmasından doğan verimsizlik küçümsenmemeli. Kaç kişi ilgi ve yeteneklerine uygun bölümlere gidebiliyor, kaç kişi mezun olduğu alanda iş bulabiliyor.? İşsizlik sorunu modüler olarak değil bütünsel olarak ele alınması gereken ve sosyal paydaşların işbirliğinde çözülmesi gereken bir sorun olduğu unutulmamalıdır.

 



or
or