1- AGİP AÇILIMI NEDİR? NEDEN AGİP KURULDU ?
Derneğin adı: “AKDENİZ GİRİŞİMCİLERİ PROJE DERNEĞİ”dir. Kısa adı: AGİP ’tir. Sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak. Bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek, Kadınların/gençlerin girişimciliğe özendirilmesi ve kadın/genç girişimcilerin desteklenmesi, Eğitim alanında öğrencilere, girişimci ve yenilikçi düşünce yapısının kazandırılması, Araştırma ve geliştirme projeleri hazırlamak. Gerekli görüldüğünde bu projeleri gerçek ve tüzel kişilerle fikir birliğinde bulunmak amacı ile kurulmuştur.
2- AGİP’İ KURUMSAL OLARAK TANIYABİLİR MİYİZ ?
2011 yılında kurulan AGİP, kırsalda girişimcilik, arıcılık ve bilgisayar eğitimleri, girişimciliğin ve istihdamın desteklenmesi ve bunun gibi amacımıza hizmet eden faaliyetlerimize devam ediyoruz. AGİP adına Mersin Ekonomi Platformu Başkanlığını yürüten, Mevcut Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Hanife KÖRÜNOĞLU’dur.
3- AGİP “İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE” ÖNEM VERİYOR MU ?
AGİP’te yürüttüğümüz projeler kapsamında CV havuzumuz mevcuttur. Aynı zamanda “iş ararken iş üretenler” projemizle iş arayan nitelikli işsizlerin projelerle ilgilenmesini sağlayarak kendini geliştirmesini amaçlıyor ve istihdamına katkıda bulunmuş oluyoruz. Bu grubumuzu girişimciliğe teşvik ederek farkındalığı artırmayı da amaçlıyoruz.
4- MERSİN İLİNDE YAPMIŞ OLDUĞUNUZ PROJELERDEN ÖRNEKLER VEREBİLİR MİSİNİZ ?
“Sosyal sorunları eğitimle aşıyoruz”- SODES
“Dezavantajlı kadınların istihdama kazandırılması” – SODES
Bu projeler sonunda kırsalda girişimciliğin önünü açmakla beraber, eğitimlerine katkıda bulunarak bilinçli üretici olmalarını sağladık.
5- AGİP OLARAK SİZİ İŞ VE KARİYER FUARLARINDA, İNSAN KAYNAKLARI ZİRVELERİNDE SIKÇA GÖRÜYORUZ AGİP NEDEN BU ORGANİZASYONLARA ÖNEM VERİYOR ?
AGİP olarak proje amacımıza uygun olduğunu bildiğimiz istihdam ve girişimcilik konularında gerçekleşen tüm iş kariyer fuarlarına katılmaya çalışıyoruz.
6- ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ AGİP DEN NASIL FAYDALANABİLİRLER ?
CV havumuza dahil olarak gelecekte istihdamları için fırsat kazanabilir, girişimcilik ve proje döngüsü gibi eğitimlerimizle gelecekte iyi bir girişimci olabilirler.
7- İŞ ARAYANLARA ÖNERİLERİNİZ VAR MI ? NE YAPMALARI GEREKİYOR Kİ İŞ DÜNYASINDA BİR AN ÖNCE ADIM ATSINLAR
Kişiler ilgilerine ve yeteneklerine uygun meslekleri seçerek daha başarılı olabilirler. Kişilik gelişiminde olmazsa olmazlardan olan kendini gerçekleştirmeyi başarabilecekleri iş yerlerine başvurmalılar veya kendine bu çerçevede uygun gördükleri işlere yönelik kendi girişimlerini başlatmalılar. İletişimleri kuvvetli ve günümüz iş hayatında en önemli sektörlerden biri olan ve Mersin gibi ticaret merkezlerinde kabul gören pazarlama ve satış sorumluluğu gibi deneyimlere sahip olmaktan kaçınmamalıdırlar. İletişimlerinin ve sosyal yönlerinin kuvvetli olması ve bu deneyimlerle birlikte ilerde kendi girişimlerini başlatmalarına olanak sağlayacaktır.
8- GİRİŞİMCİ KİMDİR..? GİRİŞİMCİ PROFİLİ VAR MIDIR ? KİMLER GİRİŞİMCİ OLABİLİR ?
Girişimci kişiler öncelikle yeni bir fikre ya da yeniliğe açık olmalıdırlar. Belli bir sermayeleri olmadan sadece hibe, desteklere güvenerek girişimciliğe adım atmamaları genelde tavsiye edilen biçimdir. Sağlam bir fikir, bir piyasa araştırması, fikre sağlanacak katkılara açık olunması, tutarlı bir proje yazılması şartlarıyla oluşabilir. Girişimciler, destekleri iyi araştırmalı, teknolojiyi iyi kullanmalı ve gerektiğinde risk almaktan kaçınmamalıdır.
9- İŞYERİ AÇMAK İSTEYEN GİRİŞİMCİLERİN ÖNÜNDE HANGİ FIRSATLAR VAR ?
Girişimciler, Girişimcilik eğitim programlarına kayıt olarak öncelikli olarak eğitim almalıdır. Girişimcilik eğitim programı, Kuruma kayıtlı kişilere yönelik olarak kendi işlerini kurmalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla uygulanan programlardır.
Girişimcilik eğitim programı kapsamında temel seviye girişimcilik eğitimi, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) arasındaki Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi İşbirliği Protokolünde” belirlenen esaslar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Eğitim programı bitiminde, katılımcılara Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi verilmektedir. Bu belge, KOSGEB Yeni Girişimci Desteğine başvuruda gerekmektedir. KOSGEB, girişimci adaylarına finansman sağlıyor. Girişimci adayları eğitimden geçip, projesini hazırladıktan sonra kadın girişimcilere, genç girişimcilere yüksek oranlı olmak üzere ve girişimde bulunulan sektörlere göre 50.000 TL’ye kadar hibe, 100.000 TL’ye kadar da kredi yardımı veriyor.
10- GİRİŞİMCİ KİŞİYİ BAŞARISIZLIĞA GÖTÜREBİLECEK UNSURLAR NELERDİR ?
Girişimcileri başarısızlığa götüren unsurlardan birkaçını şöyle açıklayabiliriz; girişimcinin risk alarak girdiği girişimlerin kısa vadeli kar düşüncesi ile şekilenmemesi gerekir. Ayrıca girişimde bulunduğu sektörde doğru konumlanmaması; girişimcinin ilgi,bilgi ve yeteneklerine uymayan bir iş kolu seçmesi ve yanlış ortaklıklarla bu yola girmesi girişimciyi başarısızlığa iten diğer faktörlerdir.
11–GİRİŞİMCİ İNSAN KAYNAKLARI GRUBU ÜYESİ OLARAK, GRUBUMUZ HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ
Girişimci İnsan Kaynakları grubu Türkiye’de kuruluşu itibariyle insan kaynaklarının oluşturduğu ilk grup olma özelliğini taşınaktadır.. Aynı zamanda grubumuz insan kaynakları açısından çok geniş bir CV havuzuna sahip olmakla beraber, İş verenin aradığı nitelikteki elemanı kolaylıkla bulabilmesine olanak sağlıyor. Bu sistem giderek büyüyen bir ağ oluşturmakta olup gelecekte istihdam ve iş dünyası açısından büyük önem arz edeceğini düşünmekteyiz.