Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından her yıl yayımlanan, küresel ve bölgesel işgücü piyasası eğilimlerinin    değerlendirildiği Küresel İstihdam Eğilimleri ve Sosyal Görünüm Raporu 2017’de küresel işsizlik oranının yüzde 5.6 seviyesinde gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu.Bu da dünyada 192 milyondan fazla insanın işsiz olduğu anlamına geliyor.

Son açıklanan uluslararası veriler incelendiğinde, AB-28  OECD ve ABD ekonomilerinde işsizlik oranlarında düşüş eğiliminin istikrarlı bir şekilde devam ettiği dikkat çekmektedir. AB-28 de ortalama işsizlik oranı % 7,3 olarak açıklanırken bölgede en düşük işsizlik oranı Çek Cumhuriyeti, Almanya ve Malta en yüksek işsizlik oranları ise Yunanistan ve İspanya da gerçekleşti.(Kaynak: Eurostat) ABD ise Mart 2018 döneminde işsizlik oranı % 4,1 olarak açıklandı.

2017 ARALIK DÖNEMİ SONUÇLARI (KASIM-ARALIK-OCAK )

     Türkiye’de 2017 Aralık dönemi dönemi işsizlik oranı 10,4 olarak açıklandı. (TUİK)

     15 yaş ve yukarı yaştakiler için bakıldığında nüfusumuz yaklaşık 60 milyon olarak görülüyor. Ülkemizin toplam işgücü 31 milyon  579 bin kişi olurken işgücüne katılma oranı % 52,4 olarak gerçekleşti. İstihdama katılanların sayısı 28 milyon 288 binken, 3 milyon 291 bin kişi ise işsiz. 28 milyon 716 bin kişinin de  işgücüne dahil olmadığı görülüyor.

İstihdam edilenlerin %18,3’si tarım, %19,5’i sanayi, %7,3’si inşaat, %55’i ise hizmetler sektöründe yer aldı.

KADIN ve GENÇLERE YÖNELİK ÖZEL POLİTİKA GELİŞTİRİLMELİ

     Genç İşsizliğine baktığımızda hemen hemen dünyanın her yerinde genel işsizlik seviyesinin 2 katı olarak görülüyor. AB-28 bölgesinde % 18 seviyelerinde gerçekleşen genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı  %19,2 olarak açıklandı

     Erkeklerde işgücüne katılma oranı %71,7’iken kadınlarda işgücüne katılım oranı  %33,5 olarak gerçekleşti. Göreceli olarak 2006 döneminde kadınların işgücüne katılım oranı % 23,6’lardan bu seviyelere gelmesi olumlu gözükse de dünyanın gelişmiş ülkelerine baktığımızda halen çok gerilerde. (Dünya ortalaması %50 üzerinde, AB’ ortalaması %60 larda )

YENİ NESİL İSTİHDAM TEŞVİKLERİ GELİYOR

     2017 yılında başlatılan Milli İstihdam Seferberliği ile 1,5 milyon ilave istihdam gerçekleştirildiği geçtiğimiz aylarda açıklanırken; 2018 Döneminde daha fazla istihdam gerçekleştirmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyelerinden +2 istihdam beklentisi her platformda dile getiriliyor.

     2018 döneminde devam edecek olan personel teşviklerinin işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde genişletildiği, işverenlerin beklentilerini karşılayacak şekilde modernize edildiğini görüyoruz. Özellikle kadınlar, gençler ve engellilerin istihdamına yönelik koruyucu önlemler alınırken,  imalat ve bilişim sektörleri stratejik öncelik olarak belirlendiğini söyleyebiliriz.

 



or
or