İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI
“DENEYİM SORUNUNU ORTADAN KALDIRAN PROGRAM”
1- İşbaşı Eğitim Programı Nedir?
İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin mesleki yeterliliklerini geliştirmek ve deneyim kazanmaları amacıyla özellikle en az 2 çalışanı olan işyerlerinde uygulanan program.
2- İşbaşı Eğitim Programından nasıl yararlanılır?
Programa katılmak isteyenler işbaşı eğitimi yapacağı işyerlerini kendileri bulabileceği gibi İŞKUR’ da ki iş ve meslek danışmanına işbaşı eğitim programından yararlanma isteğini belirtebilirler. Uygulamada işbaşı eğitim programında yararlanmak isteyen işverenler istihdam etmek istediği adaylarla programı başlatmaktadır.
Bu nedenle işbaşı eğitim programından yararlanmak isteyen adaylar İŞKUR’a programa katılmak istediğine ilişkin başvuru yapmanın yanı sıra firmalara yönelik başvurularına devam etmeli hatta firmanın işbaşı eğitim konusuyla ilgili bilgisi yoksa konuyu firma yetkilisine aktararak İŞKUR ile irtibat kurmasını talep edebilirsiniz.
3- İşbaşı Eğitim Programından Yararlanma Koşulları Nelerdir?
-
Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
-
15 yaşını tamamlamış olmak,
-
İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak,
-
Emekli olmamak,
-
Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,
-
İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak,
Yukarıdaki şartları sağlayan ve programa devam etmelerine engel durumları bulunmayan özellikle üniversite öğrencileri de programlara katılabilirler. Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, özürlü maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.
4-İşbaşı Eğitim Programından Yararlanma Koşulları Nelerdir?
İşbaşı Eğitim Programı maksimum 320 fiili gün ( 1yıl) yararlanılabilir. İşbaşı eğitim programına katılan iş arayan; günde 5-8 saat olmak üzere haftada maksimum 45 saat süreyle işyerinde işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.
Süreler konusu iş arayan ve işveren arasındaki anlaşmayla ve İŞKUR’un da onaylaması ile daha kısa süreler de planlanabilir.
Örnek: Günde 5 Saat / Hafta da 4 Gün/ Haftada 20 saat olarak program belirlenebilir. Bu şekilde belirlenen programlarda katılımcıya yapılan ödeme de program süresine göre değişkenlik gösterebilir.
5-İşbaşı Eğitim Programından Yararlanma Koşulları Nelerdir?
Katılımcı zaruri gideri (Günlük 50 TL / Maksimum 1300 TL Maaş )
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi
Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri
Burada en çok sorulan sorulardan biri de program esnasında emekliliğe işleyen sigortanın yatıp yatmaması sorusudur. İşbaşı Eğitim Programı boyunca emekliliğe işleyen sigorta yatmamaktadır. Ancak kişi isteğe bağlı sigorta primini program sırasında yatırabilir.
BAŞVURU YERİ VE ZAMANI
81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istenildiği zaman başvuru yapılarak iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak programa katılabilirsiniz.
Kaynak: www.iskur.gov.tr