Buharlı makinalar, seri üretime geçiş ve elektrik, elektronik ve dijital teknolojilerin seri üretimin optimizasyonuna katılması şimdi de Almanya’nın öncülüğünü yaptığı 4.0 Sanayi devrimiyle birbirlerine internet üzerinden bağlı sürekli iletişim halinde büyük siber fiziksel sistemler günümüzün en çok konuşulan konuların başında geliyor. Bilişim teknolojilerinin endüstri ile buluştuğu noktada üretim bandı ve tedarik zinciri daha az insana ihtiyaç duyacak. 4.0 Sanayi Devrimi kendine özgür iş süreçlerini, yönetim becerilerini , işgörenden beklenen yetkinlikleri ve firmaların iş hayatındaki kuşakların isteklerinden etkilendiği bir dönemi getirirken halihazırda bu süreçleri yaşayan ve geleceğini planlayan firmaların ayakta kalabileceğini şimdiden söyleyebiliriz.

     Bugün istihdam kavramı kişilerin üretime katılmasından daha geniş bir anlam kazanarak; istihdamda verimlilik, kişinin kendini gerçekleştireceği alanda üretime katılması, toplumla uyum sürecini arttırması gibi birçok tanımla beraber kullanılmaya başlanmıştır. Gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun ülkeler; küresel işsizlik sorunu ile mücadele etmek zorundalar. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Dünyada İstihdam ve Toplumsal Durum 2017 raporunda küresel işsizlik oranının 2017 yılında 5.7’den 5.8’e çıkmasını beklerken iş sayısının işgücünün gerisinde kalması nedeniyle 2018 yılında dünya işsiz sayısına 2.7 milyon kişinin eklenmesi beklenmektedir. Küresel işgücü piyasalarının ortak bir özelliği ise genç işsizlik oranının genel işsizlik oranının 2 katı seviyelerinde seyretmesidir. ( 2017-AB-28; İşsizlik oranı :%8,5 Genç İşsizlik Oranı: %18,7)

    Ülkemizde Kasım 2017 dönemi işsizlik oranı % 10,3 olarak açıklanırken genç işsizlik, kadınların işgücüne katılımı, dezavantajlı grupların istihdamı gibi sorunlara çözüm ararken Ne eğitimde Ne İstihdamda ne de yetiştirmede yer alan 15-29 yaş aralığında ki gençlerin işgücü piyasasına kazandırılması konusu da önümüzde ki süreçte önemli gündem maddesi olacaktır.

    2017 döneminde başlatılan Milli İstihdam Seferberliğinin 2. Fazı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın koordinesinde başlatılırken; özellikle 3. Çeyrekte %11,1 oranında büyüme ivmesinin istihdam odaklı olması açısından 2018 Teşvik sistemi birçok yeniliği de beraberinde getiriyor.

2018 PERSONEL MALİYETLERİNİ DÜŞÜREN İLAVE İSTİHDAM TEŞVİĞİ

    2017 döneminde uygulanan teşvik sistemiyle 1.5 milyonluk ilave istihdamın gerçekleştiği açıklanırken yeni teşvik sistemiyle işgücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun bir içerik hazırlandı. İşverenler tarafından en çok tercih edilen ilave istihdam teşviği daha da kapsayıcı hale gelerek yine işverenler tarafından en çok tercih edilen teşvik olacaktır.

    Teşvik Sistemlerine genel olarak baktığımızda ilave istihdam sağlanan işgörenin sigorta prim ve vergi maliyetleri üzerinde bir muafiyet sağlanırken, imalat ve bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren işverenlere bu muafiyet  2.151.45 TL’ye kadar uygulanacak. Diğer sektörlerde ise 883,01 TL’ye kadar genel bir muafiyet öngörüldü.Yine geçmiş dönemdeki teşvik uygulamalarından farklı olarak; 18-25 yaş arası gençler, kadınlar ve engelli vatandaşlarımıza yönelik koruyucu bir politika izlenerek teşvikten yararlanma süresi 18 aya çıkarılıyor.

    Önümüzdeki süreçte fiili olarak hayata geçecek olan diğer teşvik modelleri de işverenler tarafından dikkatle takip edilmeli özellikle personel maliyetleri açısından firmaya en uygun teşvik modelinin hangisi olduğu konusunda doğru karar verilmelidir.

 



or
or