2018 yılının Mart Nisan Mayıs aylarını kapsayan 2018-Nisan Dönemi işsizlik rakamları açıklandı. İşsizlik oranlarının çift haneli rakamlardan tek haneli rakamlara inişi işgücü piyasası açısından bir motivasyon oluştururken, işverenlerin personel maliyetlerini düşüren Milli İstihdam Seferberliği kapsamındaki teşviklerin de işgücü piyasası tarafından tercih edildiğini görüyoruz.

Genç İşsizlik de Düşüşte

 İşsizlik oranı 2018 yılı Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 0,9 puanlık azalış ile %9,6 seviyesinde gerçekleşti. Tüm dünyada normal işsizlik oranlarının üzerinde seyreden 15-24 yaş aralığını kapsayan Genç nüfusta işsizlik oranı 2,9 puanlık azalış ile %16,9 olarak açıklandı.

Kadınların işgücüne katılım oranları artmalı

            Ülkemizde kadın istihdamının önündeki en büyük engellerden biri olan kadınların işgücüne katılımı konusunda yukarı doğru bir ivme olsa da halen dünya ortalamasının gerisinde…2018 Nisan Dönemi kadınların işgücüne katılma oranı %34 olarak açıklanırken; dünya ortalaması %50’lerde olduğu düşünüldüğünde sorunun sadece ekonomik değil yapısal olduğunu da söyleyebiliriz.

İstihdamın ağırlıklı olarak Hizmet Sektöründe

İstihdam edilenlerin %18,3’ü tarım, %19,5’i sanayi, %7,4’ü inşaat, %54,8’i ise hizmetler sektöründe yer aldı.

YENİ NESİL TEŞVİK PROGRAMI “MEGİP”

     Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücünün yetiştirilmesine yönelik “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü” imzalanırken geçtiğimiz günlerde illerde uygulaya yönelik tanıtımlar yapıldı.İŞKUR’un finanse ettiği proje bir taraftan mesleki eğitimlerle işbaşı eğitimlerini bir araya getiriyor, diğer yandan da katılımcının kursiyer cep harçlığı, iş kazası ve meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası İŞKUR tarafından karşılanıyor. İşverenlerin nitelikli personel ihtiyacının çözümüne yardımcı olmak üzere kurgulanan bu projeyle iş arayanlar hem meslek öğreniyor hem de mesleki deneyim kazanarak istihdama kazandırılıyor.

      Önümüzdeki süreçte işsizlik, genç istihdamı ve kadınların işgücüne katılımı konusu önemini sürdürürken özellikle bu sorunlara karşı çözüm modeli olarak sunulan teşvik programlarının işverenler tarafından daha çok ve doğru bir şekilde tercih edilmesine yönelik tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmelidir.

 



or
or